Matovič už vyše troch hodín číta materiály o SPP

17.09.2013 Celý región

Bratislava 17. septembra (TASR) – Opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO) už vyše troch hodín číta v parlamente dokumenty, ktoré súvisia s prevzatím zvyšného podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP). Spolu s ďalšími kolegami z opozície je odhodlaný takýmto spôsobom predĺžiť mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej sa diskutuje o návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) až do rána, kedy by mala opäť pokračovať klasická rozprava.

Predsedajúci schôdze mu ani na opakovanú žiadosť nedovolili priniesť za rečnícky pult stoličku, celú dobu preto stojí. "Chcete ma ľudsky pokoriť, dobre, vyskúšam, koľko vydržím postojačky. Myslím si, že je to neľudské," reagoval Matovič. Keď po prvý raz žiadal o takúto ústretovosť, Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) mu odkázala, že parlament je vybavený kancelárskym nábytkom.

Neskôr sa zmenil predsedajúci schôdze, Matovič tak opäť požiadal o stoličku. "Nech sa páči pán poslanec, keď ste, hrdina čítajte ďalej," odkázala mu Jana Laššáková (Smer-SD) s tým, že ide o jasnú obštrukciu. Matovič jej však pripomenul, že číta materiály, ktoré súvisia s tým, čo vláda "spáchala". "Ja si neviem predstaviť iné veci viacej k veci," podotkol. Za svoju vytrvalosť si od kolegov z opozície vyslúžil opakovane potlesk. V pléne ho momentálne počúva necelá desiatka členov opozície. Viacerí z nich sú pripravení Matoviča v najbližších hodinách pri čítaní dokumentov vystriedať.

Ešte v piatok sa (13.9.) sa podpísalo 56 poslancov KDH, Mosta-Híd, SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO aj strany Nová väčšina – Dohoda pod návrh na zvolanie takejto schôdze. Ich rozhorčenie vyvolala informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní zvyšného 49-% podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T.

Dôkazom má byť vládny materiál, v ktorého hlavičke sa nachádza meno firmy J&T Investment Advisors. Menšinový podiel v SPP získa štát od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorého spoluvlastníkom je aj skupina J&T. Opozícia to vníma ako dôkaz, že štát neriadi vláda, ale finančné skupiny. Kabinetu vyčíta tiež nevýhodnosť obchodu, kedy štát podľa nich zbytočne preberá stratovú a zadlženú spoločnosť.

Zmienku o J&T vo vládnom materiáli Fico cez víkend vysvetľoval tým, že dokument vznikal pri bežnej komunikácii dvoch akcionárov SPP, čo považuje za "úplne normálne". "Dnes je 49-% akcionárom v SPP spoločnosť EPH a všetci vieme, že EPH je spojená s J&T. Ale čo my s tým máme? My sme EPH nepredali nič, to boli Francúzi a Nemci, ktorí predali svoj podiel," argumentoval premiér v televízii TA3. Ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární.

Predseda vlády tiež avizoval, že na mimoriadnej schôdzi vystúpi s prejavom, ktorý sa bude týkať aj privatizácie SPP a bude pripomínať pochybenia vtedajšej vlády. V celom aktuálnom spore ide podľa neho len o ceny plynu a rozdielny prístup k ich regulácii. "Na jednej strane je Smer-SD, ktorý chce stabilné ceny pre domácnosti, na druhej strane zdivočelá opozícia, ktorá chce zvyšovať ceny plynu pre domácnosti. O tomto je celá schôdza a do takejto schôdze veľmi rád pôjdem," dodal premiér.

Návrh na odvolanie označil premiér za absurdný, po vystúpení Smer odišiel

Návrh opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády, a tým aj celému kabinetu, je absurdný. Opozícia tak koná preto, lebo vláda nechce zvýšiť ceny plynu pre domácnosti a za to, že posilňuje postavenie štátu v SPP, ktorý v minulosti predala. Na pôde Národnej rady SR to dnes vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorého sa opozícia pre kauzu SPP pokúša odvolať.

Po viac ako 45-minútovom prejave Fico vyhlásil, že jeho vláda sa nenechá urážať a ministri spolu s poslancami vládneho Smeru-SD rokovaciu sálu opustili. Toto gesto vyvolalo vlnu nevôle medzi návštevníkmi na balkóne, ktorí svoj nesúhlas dávali najavo hlasnými pokrikmi. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ich nedokázal utíšiť, a tak na čas prerušil schôdzu. Prítomnosti Fica v sále sa opakovane dožadovali opoziční poslanci, ktorí preto iniciovali zasadnutie grémia. Paška im vyhovel.

"Na tejto schôdzi ide o to, ako sa budú vyvíjať ceny plynu pre domácnosti, ktorého predaj vytvára stratu. Aby nebola, museli by sme ceny pre domácnosti zvýšiť o 26 percent, ak by sme chceli byť v miernom zisku, tak okolo 30 percent. Toto moja vláda nikdy nedovolí," deklaroval Fico s tým, že po prípadnom nástupe vlády pravice vždy príde zvýšenie cien plynu, čo je "tak jasné, akože zajtra vyjde slnko".

Premiér si pomohol aj tabuľou na trojnožke, na ktorej bola zobrazená krivka vývoja priemerných regulovaných cien plynu pre domácnosti. Fico takto demonštroval, že cena plynu rástla iba za pravice a uistil, že materská spoločnosť SPP, ktorej štát bude stopercentným vlastníkom, nepodá žiaden návrh na zvýšenie cien plynu v roku 2014 a ostane na súčasnej úrovni. "To je pre ľudí v týchto ťažkých časoch mimoriadne dôležité," uistil, čo poslanci Smeru-SD odmenili potleskom.

Fico zároveň popísal genézu predaja SPP za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) a ťažkosti, ktoré spôsobovali neustále návrhy na zvýšenie cien plynu zo strany zahraničných akcionárov. "Keby ste neprivatizovali v roku 2002, dnes nemáme problém s ničím. Ak bol niekto lokajom, tak to bol štát v rokoch 2002 až 2006. Nemohli sme tam urobiť nič, predstaviteľom štátu nikto nič nechcel dať, nič im povedať, nič im nechceli dovoliť," reagoval na kritické slová Daniela Lipšica (nezaradený), že Ficova vláda je len lokajom finančných skupín.

Opozíciu upozornil, že francúzsky a nemecký investor, ktorí SPP v roku 2002 privatizovali, najskôr zaplatili 2,7 miliardy eur, pričom neskôr si vyplatili 3,5 miliardy eur na dividendách a svoj 49-% podiel následne predali EPH za 2,5 miliardy eur. "Dvakrát sa im všetko vrátilo. Na čo toto bolo dobré? Štát by tiež toľko zarobil," myslí si Fico.

Pravici zároveň pripomenul ich obchody s významnými skupinami. "Kto dostal Paroplynový cyklus v Bratislave? Dostala ho Penta. Kto má významný vplyv v hlinikárni v Žiari nad Hronom? Penta. Komu ste dali letisko v Košiciach? Pente. A mala dostať aj Bratislavu, čo sa nám podarilo zastaviť," odkázal.

Opozíciu Fico skritizoval aj politicky. "Vy ste neboli schopní vyprodukovať na odvolanie premiéra viac ako jeden a pol strany textu. Ako môže KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd pri tak významnej udalosti, ako je návrh na odvolanie predsedu vlády, nechať iniciatívu nezaradenému poslancovi Lipšicovi? To len svedčí o tom, kde sa nachádzate, že sa necháte takýmto spôsobom vodiť a riadiť v politike," povedal.

Do rozpravy sa písomne prihlásilo 21 poslancov, po ich vystúpeniach bude možnosť prihlásiť sa ústne. Schôdza teda potrvá dlhé hodiny. Keďže členovia vládneho Smeru-SD proti vôli opozície odhlasovali, že sa bude rokovať aj po 19. hodine, líder OĽaNO Igor Matovič je pripravený aj so svojimi kolegami naťahovať rokovanie počas celej noci tak, aby sa o vyslovení nedôvery predsedovi vlády hlasovalo až ráno.

Lipšic: Vláda Fica je vláda lokajov, ktorí slúžia finančným skupinám

Vláda Roberta Fica nevládne, neplní si svoju základnú funkciu, a preto je zbytočná. Vyhlásil to dnes na úvod mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR opozičný poslanec Daniel Lipšic. Ficov kabinet je podľa neho ovládaný tými, ktorým predal Slovensko, teda finančnými skupinami.

"Je to vláda lokajov, ktorí slúžia finančným skupinám," zdôraznil Lipšic, ktorý za skupinu opozičných poslancov predstavil návrh na vyslovenie nedôvery Ficovi. Preto je podľa jeho slov povinnosťou opozície voči občanom odvolať súčasnú vládu a vziať tak finančným skupinám nástroj ich vládnutia.

Finančné skupiny EPH a J&T si podľa Lipšica počkali ešte minulý rok na výsledok marcových volieb. "Keď videli, že ich lokajom sa zadarilo, tesne po voľbách 29. apríla si EPH zobralo úver vo výške jednej miliardy eur na kúpu SPP," opísal Lipšic. V januári tohto roku si podľa opozičného poslanca vzali ďalší úver vo výške 1,5 miliardy eur.

Spolu má tak EPH podľa Lipšica úver 2,5 miliardy eur, ktorý musí rýchlo splatiť, ale nemá na to vlastné peniaze. "Preto páni z EPH prikázali svojim lokajom vo vláde Roberta Fica, aby rýchlo konali a oni vykonali," doplnil. Výsledkom je podľa neho materiál o reorganizácii SPP napísaný v J&T a schválený vládou. "Zastavme to, kým je ešte čas. Kým neskončia peniaze našich občanov na účte nejakej schránkovej firmy v zahraničí," vyzval Lipšic poslancov.

Problémom súčasnej vlády však podľa neho nie je iba J&T a EPH. "Túto vládu lokajov riadi niekoľko pánov," skonštatoval poslanec a obrátil sa s otázkami na členov kabinetu Roberta Fica. "Pán minister Jahnátek, vy ste lokajom pána Širokého? Pani ministerka Zvolenská teraz si nie som istý, vy ste vo vláde za pána Širokého, či za Pentu? Alebo za obidvoch?" pýtal sa Lipšic. Ale vláda lokajov má podľa neho aj svojho šéfa. "Pán premiér, ako dokážete naraz slúžiť toľkým pánom? Klobúk dolu. To si vyžaduje obratného človeka," dodal Lipšic.

Demonštranti vykrikovali politikom, že len kradnú a kašlú na občana

Od pádu komunizmu sa nenašla vláda, ktorá by urobila niečo pre občana. Kričali rozhorčení ľudia na balkóne rokovacej sály Národnej rady SR po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) ukončil svoj prejav v pléne. Ešte pred ním rečnil Daniel Lipšic, ktorý je jedným z iniciátorov dnešnej mimoriadnej schôdze. Fico na nej čelí pokusu o odvolanie.

Ľudia z balkóna volali na poslancov "hanba", pripomínali im, že sú platení z ich daní. Jeden z demonštrantov žiadal, aby ho nechali prehovoriť v pléne. Chceli ho vyviesť z balkóna spolu s ďalšími, ktorí vykrikovali, no nepodarilo sa. Z balkóna na snemovňu ďalej doliehali výkriky a obvinenia z rozkradnutia štátu.

"Aká ste vy národná rada? Veď sa tu smejete, jedni ohovárajú druhých, ako sa má cítiť občan? Nebola tu vláda, ktorá nekradla! Ako sa má občan cítiť? Čo máme robiť?" kričali demonštranti, ktorí odkazovali poslancom, že na Slovensku nemajú vládnuť finančné skupiny, ale občania.

Politikom tiež kričiac vyčítali, že sa ľudí nikto nepýtal, či chcú, aby vlády rozkradli strategické podniky. "Strategické podniky vybudovali naši rodičia a vy ste to rozkradli a nikto sa nás na nič nepýtal. Nenašla sa vláda, ktorá urobila niečo pre občana, každý jeden prišiel a kradol," volali rozhorčení občania.

Poukázali tiež na to, že za veľké zlodejiny v štáte nikto nepykal. "Človek, ktorý ukradne rohlík, dostane pomaly trest smrti. Ale kto vytuneluje republiku je celebrita. Zamyslite sa nad sebou!" odporučili zúfalí demonštranti, ktorí sa potom pobrali preč. Než celkom odišli, vyhlásili, že dnes podali v parlamente odpor v zmysle Ústavy SR.

Krik a výčitky neboli jediným prejavom demonštrujúcej skupiny v parlamente. Už pri vstupe do budovy došlo k incidentu. Vo vestibule sa jeden z návštevníkom nazlostil, keď ho nechceli pustiť ďalej, lebo nemal platný občiansky preukaz. Preukazoval sa len neplatným potvrdením od polície. Nazlostený občan hodil do zamestnankyne parlamentu monitor, následne ho vyviedli z budovy.


OPOZÍCIA: Fico je zbabelec, Radičová v pléne pri pokuse o odvolanie sedela

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) je zbabelec, je hanba mať takého premiéra. Vyhlásili dnes viacerí opoziční poslanci, ktorých rozhorčilo, keď premiér po svojom vystúpení na mimoriadnej schôdzi opustil rokovaciu sálu s celou vládou a svojimi poslancami. Mienia sa vrátiť až na hlasovanie o vyslovení nedôvery premiérovi.

Mimoriadna schôdza teda pokračuje bez vládneho Smeru-SD. Rozhorčená opozícia niekoľkokrát navrhla rokovanie prerušiť, kým nebude v pléne prítomný premiér a jeho ministri, ale neuspela. Bez poslancov Smeru-SD však nie je snemovňa uznášaniaschopná.

"Je nedôstojné takéto správanie predsedu vlády. Je vo funkcii a správa sa hanebne zbabelo," vyhlásil po odchode premiéra poslanec Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Aj líder SaS Richard Sulík považuje premiéra za zbabelca. "Keď dôjde na lámanie chleba, utečie," povedal.

Sulíka zaujíma, prečo premiér nepovedal ani slovo v roku 2008, keď bol vo vláde, o nevýhodnej 20-ročnej zmluve, ktorú SPP podpísal a ktorá bude generovať straty. "A teraz súkromné firmy odbremení od straty. Zbabelec utiekol. Toto je čistá hanba. Teší nás všetkých, že cvičí a spraví tisíc klikov naraz, ale aby zbabelec viedol toto Slovensko, to si táto krajina nezaslúži," doplnil Sulík.

Alojz Hlina označil Fica za "enormne škodlivého" pre politiku. "Pýcha predchádza pád. Iní frajeri skončili na Svätej Helene," odkázal premiérovi Hlina. Aj Ivan Štefanec z SDKÚ-DS sa za premiéra hanbí. "Bojí sa diskutovať s oponentmi v televízii, s poslancami v parlamente. Okrem strachu nám predviedol len a len klamstvo. Chráni finančné skupiny," zdôraznil.

Juraj Miškov (nezaradený) je sklamaný z toho, čo predviedol Fico. Zároveň pripomenul, že niekdajšiu premiérku Ivetu Radičovú sa Smer-SD pokúšal odvolať za neschopnosť. "Ak by sme mali odvolávať túto vládu za neschopnosť, museli by sme ju odvolávať každý mesiac," vyhlásil.

Podľa podpredsedu Most-Híd Zsolta Simona je smutné, že premiér sa bojí opozície. "Riadi nielen vládu, ale aj parlament a zabúda na to, že na Slovensku máme parlamentnú demokraciu," zdôraznil. Martin Fronc z KDH považuje Ficovo správanie za pohŕdanie občanmi.

Šéf Mostu-Híd Béla Bugár pripomenul pokus o odvolanie Radičovej, ktorá z rokovania nikdy neodišla ako Fico. "Dvadsaťkrát ju označil za klamárku a ona to vydržala. Jeho správanie je arogancia na entú," vyhlásil Bugár, podľa ktorého sa Fico správa inak v opozícii a inak keď je premiérom.

OĽaNO chce 14 hodín čítať materiály o SPP, aby sa rokovalo aj cez deň

Lídrovi hnutia OĽaNO Igorovi Matovičovi sa nepáči, že parlament by mal o odvolaní predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) rokovať aj cez noc, a preto je odhodlaný rozpravu natiahnuť. Od tejto chvíle je pripravený aj s kolegyňou Helenou Mezenskou (OĽaNO) až do 9. hodiny rána čítať rôzne vládne materiály týkajúce sa SPP.

"Chcem vám oznámiť, že nám skončila pracovná doba (o 19. hodine tradične končí rokovací deň, Smer-SD však presadil, že sa bude diskutovať ďalej až do skončenia rozpravy, pozn. TASR). Nie je normálne pokračovať takýmto spôsobom," podotkol Matovič, ktorý vníma negatívne, že "vládny valec" vždy odhlasuje nočné rokovanie, keď sa mu nechce počúvať nepríjemné témy.

Matovič takto zabráni vo vystúpení ďalším poslancom, ktorí sú pripravení sa k tejto téme vyjadriť a v dobrom ich poslal domov sa vyspať. Ďalší vystupujúci, ktorých je ešte písomne prihlásených 17, by sa tak mali dostať na rad až po 9. hodine ráno.

Igor Matovič sa zároveň svojsky vyrovnal aj s odchodom premiéra a ostatných poslancov Smeru-SD z rokovacej sály. Pred rečnícky pult postavil papierovú maketu Roberta Fica, na ktorej je zobrazený vo futbalovom drese s nápisom "Usvedčený. Daroval Slovensko zbohatlíkom".

Mimoriadna schôdza venovaná opozičnému návrhu na odvolanie premiéra pre kauzu SPP sa začala dnes po 15. hodine. Okrem Fica a zástupcu predkladateľov Daniela Lipšica (nezaradený) stihli doteraz v rozprave vystúpiť štyria prihlásení členovia snemovne.

P. Frešo: Vláda mohla zabrániť vstupu špekulantov z EPH do SPP

Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa šéfa opozičnej SDKÚ-DS Pavla Freša očividne klamal. A to vtedy, keď vo svojom dnešnom vystúpení na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR vyhlásil, že nemá nič spoločné s tým, že skupina EPH vstúpila do Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Čiže do firmy, kde predtým pôsobili strategickí partneri, francúzsky a nemecký, o ktorých renomé podľa Freša nik nepochybuje.

"Akým spôsobom sa sem dostali finanční špekulanti?" pýtal sa Frešo počas svojho vystúpenia v rozprave k návrhu na odvolanie predsedu vlády. Špekulantmi sú podľa neho preto, lebo nenašiel nič o tom, že by niekedy v minulosti pôsobili v plynárenstve. Upozornil, že aby mohol do SPP vstúpiť ďalší investor, ktorý nie je kvalifikovaný, musela o tom rozhodnúť vláda. "A toto nie je len môj názor, ale je to aj názor, o ktorý sa oprela táto vláda, lebo 12. decembra minulého roka tento vstup odobrila," pripomenul Frešo.

Kabinet tak podľa neho dal aktívne súhlas na to, aby do SPP vstúpili finanční špekulanti. Vláda pritom mala podľa neho v rukách "páku" na to, aby ovplyvnila vstup tejto skupiny do SPP, no podľa Freša ju nevyužila. "Čím poškodil jeho záujmy," zdôraznil. Najsilnejším argumentom, prečo sa tak stalo, je podľa Freša závislosť vlády na finančných skupinách.

Vláde a jej predsedovi líder SDKÚ-DS vyčítal aj to, že odišiel z rokovania mimoriadnej schôdze a nevypočul si argumenty opozície, za základe ktorých ho chce odvolať. "Nepamätám si, že by sa niekedy, dokonca ani za čias Vladimíra Mečiara, podobným arogantným spôsobom správala vláda, respektíve jej predseda," zhodnotil Frešo.

Návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády, a tým aj celému kabinetu, označil dnes Fico za absurdný. Opozícia tak koná preto, lebo vláda nechce zvýšiť ceny plynu pre domácnosti a za to, že posilňuje postavenie štátu v SPP, ktorý v minulosti predala.

Za vstup akéhokoľvek investora, a teda aj EPH, môže podľa neho práve súčasná opozícia, keďže SPP privatizovala ešte vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). "Keby ste neprivatizovali v roku 2002, dnes nemáme problém s ničím. Ak bol niekto lokajom, tak to bol štát v rokoch 2002 až 2006. Nemohli sme tam urobiť nič, predstaviteľom štátu nikto nič nechcel dať, nič im povedať, nič im nechceli dovoliť," pripomenul.

TASR prináša výberový chronologický prehľad premiérov, ktorí čelili odvolávaniu v parlamente:

13. apríla 2000 - MIKULÁŠ DZURINDA
Na žiadosť 52 poslancov zákonodarného zboru z klubov Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) a Slovenskej národnej strany (SNS) zvolal predseda parlamentu Jozef Migaš schôdzu NR SR, ktorej jediným bodom bol návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády SR Mikulášovi Dzurindovi.

Podľa HZDS bol premiér zodpovedný za 20-percentný prepad koruny, viac ako 20-percentný rast nezamestnanosti, pokles objemu dopravy, stavebnej produkcie, ako aj za zlú komunikáciu s poslancami. Premiér zostal vo funkcii.

4. júna 2002 - MIKULÁŠ DZURINDA
Národná rada SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi. Pri hlasovaní sa prezentovalo 106 poslancov, za návrh vysloviť premiérovi nedôveru hlasovalo 52, proti bolo 35, hlasovania sa zdržalo 18 a jeden nehlasoval vôbec.

Poslaneckou snemovňou zneli počas 12-hodinovej rozpravy aj tvrdenia, že korupcia na najvyšších postoch nadobudla za vlády odvolávaného premiéra hrozivé rozmery. Dzurindovi vyčítali, že pri hodnotení rozvoja SR deklaruje iné výsledky, než pociťujú občania vo svojom každodennom živote.

6. decembra 2007 - ROBERT FICO
Predseda Národnej rady SR Pavol Paška zvolal mimoriadnu 17. schôdzu, na ktorej chcela opozícia odvolať premiéra Roberta Fica. Dôvodom bola - podľa opozície - zodpovednosť vlády za kauzu v Slovenskom pozemkovom fonde a spôsob, akým premiér nadobudol vinicu v bratislavskom Novom Meste.

Opozícia z nej odišla kvôli jej začiatku stanovenému na 19.00 h, večerné rokovanie považovala za nedôstojné, medzi inými padli vyjadrenia o tom, že v noci pracujú zlodeji. Premiér zostal vo funkcii.

22. januára 2008 – ROBERT FICO
Národná rada (NR) SR vyslovila dôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Návrh na vyslovenie nedôvery podali tri opozičné strany SDKÚ-DS, SMK a KDH. O vyslovení nedôvery predsedovi vlády rokoval parlament celú noc, krátko pred hlasovaním odmietol aj návrh Pála Csákyho, aby sa o dôvere premiérovi hlasovalo tajne. Na hlasovaní sa zúčastnilo 134 zo 150 poslancov. Za vyslovenie nedôvery premiérovi hlasovalo 55, proti bolo 78 a jeden poslanec sa zdržal hlasovania. Počas hlasovania nedošlo k žiadnym prekvapeniam. Všetci hlasujúci opoziční poslanci hlasovali za vyslovenie nedôvery Ficovi, naopak, koalícia premiéra podporila.

Opozícia chcela Fica odvolať kvôli kauze na Slovenskom pozemkovom fonde, spôsobu nadobudnutia jeho osemárovej vinice a nepáčili sa jej ani premiérovi výroky na adresu opozičných politikov i médií.

14. septembra 2011 - IVETA RADIČOVÁ
Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) zostala vo funkcii. Opozičným poslancom sa jej na mimoriadnej schôdzi nepodarilo vysloviť nedôveru. Za návrh Smeru-SD a SNS hlasovalo 69 poslancov zo 147 prítomných, na vyslovenie nedôvery je pritom potrebných aspoň 76 hlasov.

Dôvodom tohto kroku bola nielen kauza Daňového riaditeľstva SR, ale aj "celková neschopnosť premiérky riadiť vládu a dôsledky, ktoré tým Slovensku spôsobila".
 

Vyberte región